Vesti iz sveta religije


Ramazanski post
10/08/2010 | VIA

Za preko milijardu muslimana sveta  11. avgusta počinje  ramazan, mesec dnevnog posta koji će trajati do 9.septembra i završiće se praznikom Bajramom ( Ramazanski bajram, ili Kurban-bajram, odnosno Id-al.fitr).

 

Ovaj Mesec je deveti u lunarnom ciklusu godine, ima 29 dana. Po našem računanju, on je pomerljiv, iduće godine će početi  deset dana ranije,1. avgusta (do 30.8.) a 2012. počinje 20. jula ( a 2015. godine 17.6.). Što post ranije počinje, time je „teži“ jer su dani duži a noći kraće, leti je žega, a ne sme se piti ni ma kakva tečnost.

 

 Tokom ovog vremena dnevno se pomera  vreme uveče od kada se sme uzimati hrana i tečnost. Post traje otprilike 12 časova.

Oni koji rade izuzetno teške poslove, trudnice, bolesnici, nisu obavezni da poste sada, već da to „nadoknade“ kad im prilike dopuste. Radnici na primer zimi, ili kada su na odmoru, trudnice neko vreme posle porodjaja, kad se oporave, bolesnici kad prezdrave, jedino najteže oboleli nemaju naknadne obaveze. U nekim slučajevima dopušena je novčana nadoknada onima koji nisu postili,  daje se u dobrotvorne svrhe, u iznosu dnevne ishrane siromaha.

U džamiji se moli uveče (sabah) kad se završi dan. Moljenje mogu da predvode i hafizi, to su muslimani koji ceo Kuran znaju na izust. Takvih je na primer u novopazarskom kraju ima samo nekoliko.

 

Tokom svetlosti dana ne sme se ni pušiti. Treba činiti dobra dela, moliti se i čitati Kuran. Dopušteno je obavljati svakodnevne poslove. Na večeru valja pozvati siromaha ili putnika. Arapske avionske kompanije na noćnim letovima putujućima nude bolju hranu nego inače. U mnogim muslimanskim zemljama, vladari pred početak posta izvrše amnestiju osudjenika.

 

Ovaj post se smatra jedinim od ped stubova islama. Kuran zapravo nije precizan oko posta, on ga pominje ( 2.sura, 183),  ali ne način i njegovo trajanje. To preciziranje nastalo je kasnije, od tumača svete knjige (fikh).

 

Osim u mesecu ramazanu, posti se i šest dana u sledećem mesecu šavalu. Ne dopušta se da neko posti tokom cele godine i kad bi to hteo da čini.

Dešava se da muslimani na večeru (iftar) pozovu nemuslimane.Arhiva vesti