Vesti iz sveta religije


Javljanje Bogorodice u Djunisu
14/10/2007 | VIA

Na današnji praznik Pokrova Presvete Bogorodice najveće okupljanje pravoslavnih srpskih vernika je u manastiru Djunis kod Kruševca u Niškoj eparhiji.. Tu ume da ovog dana dodje i nekoliko desetina hiljada njih, mnogi stignu uveče pred praznik, u svetinji provedu noć uz crkvene i bogomoljačke pesme, akatist Bogorodici. Brojni se ispovede i pričeste. U rukama vernika je na hiljade sveća.

Davne 1898. godine u leto, srpskom kraljevinom proneo se glas da se Bogorodica Marija javila jednoj devojci. Mnogi su pohitali na to mesto, bolni su se iscelili.

Trinaestogodišnja seljanka Milojka Jocić    sa sestrom Persom i susedkom Ankom po velikoj letnjoj žegi 24. juna kopala je vinograd. Kada je u podne pošla da sa nedalekog potoka donese vodu, uz put je čula nepoznati, mio, ženski  glas, reči da pohita. Kada je stigla do vode, videla je mladu ženu koja sedi na kamenu, u odeći kao sunce, duge kose, puna sjaja, koja joj reče : Ne boj se, ti si tako dobra, samo si nešto bolesna, ali ozdravićeš odmah! Ljudima ćeš reći da na ovom mestu sagrade crkvu, a kad odeš kući, kaži roditeljima da ti kupe crne haljine, a to što je sada na tebi da ne nosiš više. Ti ćeš stalno da budeš kod te crkve gde će se služiti služba Božja, ona neka se posveti Pokrovu Presvete Bogorodice, da služi za isceljenje bolesnih i nevoljnih. Reci svakom ko god je bolestan neka dodje ovde da se umije i ove vode popije pa će ozdraviti.

Bogordica je najavila da će toga dana biti veliko nevreme koje se zaista zbilo, od oluje i gromova nastradalo je nekoliko seljana.

Crkva i lokalne vlasti nisu poverovale u čudesno javljanje. Milojku su na kratko zadržali u zatvoru. Prva mala bogomolja koja je tu podignuta  na zahtev  jednog arhimandrita, sveštenika i načelnika, srušena je. Njih trojicu zadesila je strašna nesreća.

Milojka nije dugo poživela, umrla je 1909. godine, nije imala ni 25 godina. Sahranjena je nedaleko od crkve.

Nova crkvica je na tom mestu podignuta 1921. a osamdesetih godina je na ovom mestu osnovan ženski manastir, posebno zalaganjem bogomoljačkog pokreta i u to vreme  čuvene sestre Stane Cerović i njenog supruga Milivoja. Oni su za to širom Srbije skupljali priloge.Arhiva vesti