Praznici


Ognjena Marija- Sveta Marina
30/07/2010 | VIA

U starokalendarskim  pravoslavnim crkvama 30. jula slavi se nezapovedni praznik  sv. velikomučenice Marine, ili Margarite Antiohijske, kako je u nekim crkvama zovu, koja je zbog vere u Hrista postradala u svojoj 16. godini, u doba cara Dioklecijana. U narodu se svetiteljka naziva Ognjenom Marijom.

Mošti su joj se nalazile u Carigradu, sve do zauzeća grada od krstaša. Danas se ruka njena nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu. U Albaniji je manastir njoj posvećen, sa delom svetih moštiju, koji posećuju i pravoslavni i muslimani, moleći se i očekujući pomoć, koja ne izostaje. Na Zapadu se slavi 20. jula.

Danas je poslednji od tzv. gorešnjačkih dana, kada se ne rade nikakvi poslovi, kada zbog velike vrućine gori nebo i zemlja. U narodu se veruje da sv. Marina pali i kažnjava ognjem, otuda joj naziv, sv. Ilija gromom, a sv. Pantelija mačem, te su to ognjeviti ili naprasiti sveci. Narod zna mnogo primera o vatri ili gromu, koji su spalili žito, seno, domove ljudi koji su se ogrešili o ovaj dan. Posebno ga žene poštuju kao svoj, ženski praznik.

I u istočnom i zapadnom slikarstvu svetiteljka se predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama. Kraj nje, ili pod njenim nogama je zmaj, a nekad u pozadini i kuće koje gore.

Ognjenu Mariju praznuju neke porodice kao svoju krsnu slavu. Održavaju se i zavetine, dok su je ćumurdžije proslavljale kao pokroviteljkuArhiva praznika