Praznici


Todorova subota
11/03/2006 | VIA

Današnja subota se u pravoslavnom kalendaru naziva Teodorovom, ili kako je u narodu  uobičajeno, Todorovom, jer je posvećena sv. velikomučeniku Teodoru Tironu, rodom iz Male Azije, a postradalom 306. godine. Njegove svete mošti nalaze se u sremskom manastiru Hopovu. On ima svoj praznik, 2 marta, kada se slavi njegov spomen, a danas se pominje samo njegovo čudo iz četvrtog veka.

U vreme cara Julijana Odstupnika, kada je bilo veliko gonjenje hrišćana, lukavi car je izdao naredbu da se u Carigradu sve namirnice na pijaci poprskaju krvlju idolskih žrtava, da bi se hrišćani, jedući ih, oskrnavili i to za vreme Časnog posta. Arhiepiskopu carigradskom Evdoksiju javi se sv. Teodor Tiron i otkrije mu nameru zločestivog cara. Na pitanje vladike šta da jedu hrišćani koji poste, svetac je objasnio kako da kuvaju pšenicu i mešajući je sa medom prave koljivo. Od tada je ostao običaj da hrišćani prve subote Časnog posta kuvaju žito, koje se u crkvi osvećuje i time proslavljaju sv. Teodora.

Na današnji dan je običaj da se vernici, koji su celu nedelju postili, pričešćuju. Nekada su se na ovaj dan pričešćivali i đaci. Todorovu subotu, ili Todoricu, slavio je esnaf pekara.Arhiva praznika