Praznici


Sv. Jovan Zlatousti
26/11/2007 | VIA

Današnji dan Crkva je posvetila uspomeni na Jovana Zlatoustog (na grčkom Hrizostoma), arhiepiskopa konstantinopoljskog, tj. carigradskog patrijarha i jednog od najvećih crkvenih otaca, „učitelja vaseljene“, velikog propovednika. Crkva mu je posvetila još dva dana u godini, 9. februar, kad je prenos njegovih moštiju i 12. fenruar kada se slavi sa sv. Vasilijem Velikim i Grigorijem Bogoslovom.

Živeo je u 4. veku. Rodom iz Antiohije, pročuo se zbog besdničkog dara i strogog života i nazvan zlatoustim. Nasledio patrijarha Nektarija. Mnogo činio dobra, osnivao bolnice i sirotišta, pisao, propovedao. Dosad sabrana dela obuhvataju 13 tomova. Tvorac je jedne od liturgija, koja se najviše puta u godini služi. Upokojio se početkom petog veka. Nema crkve u pravoslavlju, gde nije prikazan njegov lik.

Pored svečara, koji ga slave kao krsnu slavu, posebno je poštovan u istočnoj Srbiji, gde se njemu moli za zdravlje, dok žene na njegov dan ne rade ništa sa koncem, žicom ili konopcima, da se ne bi prekinula, kako se verovalo, nit života.

U crkvi se njegovo ime priziva prilikom molitava za bolne, zvanim vračevskim, za one koji pate od nesanice, od nečistih duhova, prilikom malog vodoosvećenja, i još u mnogim prlikama.

 Arhiva praznika